Etichete

marți, 27 iulie 2010

Când Hupert Givenchy a întâlnit-o pe Miss Hepburn…

Audrey Hepburn şi Hupert Givenchy au creat, de departe, cea mai frumoasă poveste ne-romantică din istoria modei. S-au inspirat unul pe celălalt, au evoluat împreună şi au rămas cei mai buni prieteni până la sfârşitul vieţii. Lui Audrey Hepburn i-ar fi fost-probabil- un pic mai greu să devină inspiraţie şi icon pentru milioane de femei din lumea întreagă, iar lui Hupert Givenchy, aflat la începuturile carierei atunci când a întâlnit-o pe Audrey, i-ar fi fost un pic mai greu să creeze ţinutele de legendă, care astăzi se vând cu sute de mii de dolari la licitaţii.


S-au întâlnit în 1953. În timp ce se pregătea să filmeze „Sabrina”, producătorii au trimis-o pe Audrey Hepburn la Paris să-i vadă creaţiile lui Givenchy. La acea vreme, tânărul Givenchy avea 26 de ani şi era în plină ascensiune în haute-couture-ul francez. Îşi deschisese cu un an înainte propriul boutique la Paris, iar stilul lui era, într-un fel, revoluţionar pentru acele vremuri: feminin, însă foarte simplu şi cu croieli delicate.

„Mi s-a spus că Miss Hepburn vrea să mă vadă. Eram foarte încântat pentru că o adoram pe Katherine Hepburn(!) Dar, uşa studioului s-a deschis şi am văzut o tânără foarte slabă, foarte înaltă, cu ochi de căprioară, tunsă scurt, îmbrăcată în pantaloni strâmţi, un tricou, sandale joase şi o pălărie cu panglică roşie. I-am spus: "Mademoiselle, mi-ar plăcea să vă ajut, dar am foarte puţini croitori şi mă pregătesc să lansez o colecţie, nu pot să vă fac haine". Atunci, ea a spus: "Arătaţi-mi ţinutele din colecţia la care lucraţi." A probat câteva rochii şi a exclamat: "Sunt exact ce am nevoie!". Aşa şi-a amintit Hupert Givenchy prima întâlnire cu Audrey Hepburn.

Un incident care a urmat lansării filmului „Sabrina” i-a legat definitiv. „Sabrina” a câştigat premiul Oscar pentru cele mai bune costume însă, surprinzător, premiul nu i-a revenit lui Givenchy, ci lui Edith Head, celebră costumieră de film din acea vreme, care prelucrase ţinutele Givenchy special pentru conformaţia lui Audrey. Miss Hepburn s-a simţit extrem de stânjenită de incident şi l-a sunat imediat la Paris, să se scuze.

Am fost foarte impresionat, dar i-am spus să nu-şi facă griji, Sabrina îmi adusese deja mai mulţi clienţi decât mă aşteptam. Dar ea era încă foarte marcată de incident şi mi-a promis că, în viitor, va avea grijă ca aşa ceva să nu se mai repete. Şi şi-a ţinut promisiunea. Aceasta era una dintre cele mai minunate calităţi ale ei: în permanenţă, se gândea la ceilalţi”, a povestit Hupert Givenchy, mulţi ani mai târziu.


De la acel moment, nu doar au devenit cei mai buni prieteni, dar Audrey Hepburn nu a mai purtat altceva decât Givenchy în filmele ei. „Funny face”, „Breakfast at Tifanny’s”, „How to steal a million”, „Love in the Afternoon”, „Charade”. Pe pelicula fiecăruia dintre aceste filme stă marcat: „Miss Hepburn wardrobe: Givenchy”. În „How to steal a million”, film în care Hepburn etalează adevărate capodopere ale lui Givenchy, designerului i se aduce un tribut în plus, într-o replică a personajului principal masculin, interpretat de Peter o’Toole. Reclamă pe faţă i s-ar spune astăzi. Subtilitatea, eleganţa şi rafinamentul replicii nu duc, însă, în niciun caz cu gândul la asta. În timp ce personajul interpretat de Audrey Hepburn trebuie să dea jos ţinuta aristocrată şi delicată a lui Givenchy, pentru a îmbrăca o uniformă de spălătoreasă, personajul lui o’Toole exclamă, referindu-se la noua costumaţie a partenerei sale: „Well, for one thing, it gives Givenchy a night off!”


Ca răsplată pentru devotamentul său, Hupert Givenchy i-a dedicat lui Audrey Hepburn primul parfum creat vreodată de el, în 1957: L'Interdit. Iniţial, parfumul a fost creat exclusiv pentru Audrey Hepburn dar, la cererea prietenelor actriţei, parfumul a fost lansat pentru publicul larg. În campania de lansare a parfumului, a cărei imagine a fost, bineînţeles, Audrey, Givenchy a ţinut însă foarte mult să păstreze veridicitatea poveştii. Iar textul publicitar suna aşa: „Odată, ea a fost singura femeie din lume căreia i s-a permis să poarte aceste parfum. L’interdit. Creat de Givenchy pentru Audrey Hepburn”.


La aproape 60 de ani de la începutul acestei poveşti, ecourile se aud la fel de tare. Paginile revistelor de fashion, ale site-urilor, blogurilor sunt pline de referiri la stilul „Audrey Hepburn” sau la „little black dress”, sintagmă celebră în fashion, inspirată tot de ţinutele ei. Creaţiile Givenchy purtate de ea se vând încă la casele de licitaţii cu sute de mii de dolari. Incredibila rochie de dantelă neagră (asortată cu o mască „Zorro” de dantelă) pe care a purtat-o în „How to steal a million” (1966) a fost vândută pentru 98.000 de mii de dolari. Dar aceasta este o sumă derizorie, comparativ cu cea încasată pentru cea mai cunoscută rochie purtată de actriţă, anume rochia neagră, lungă, accesorizată cu un şirag de perle albe şi mănuşi negre lungi, din „Breakfast at Tiffany’s”: 460.000 de euro. Aceeaşi rochie a fost votată recent cea mai frumoasă rochie văzută în vreun film. 60 de ani mai târziu, povestea continuă...

miercuri, 14 iulie 2010

Ce ne-a plăcut în unicul concept-store din ... Bulgaria?





Haine semnate de designeri cunoscuţi, parfumuri şi obiecte fashion, de la porţelanuri la ciocolată. Le regăsim în primul concept-store din Bulgaria. La Sofia, în centrul oraşului, s-a deschis Farenah Concept, care are în interior Champagne Hall, un spaţiu special conceput pentru organizarea unor evenimente private diverse, evident creat de un designer (local). Ceea ce ne-a plăcut însă cel mai mult dintre produsele „din vecini” este bicicleta ABICI care combină high tech-ul cu designul retro.

Puţină istorie: 10 Corso Como, primul concept-store din lume


L-a deschis la Milano, în 1991, Carla Sozzani. Fashion editor, ea a fost demisă de la Elle în 1987, după ce lucrase la Vogue, pe motiv că îi promova prea mult pe designerii străini. După câţiva ani în care şi-a făcut o editură, şi-a deschis şi galeria de artă, care încet-încet a devenit concept-store-ul de astăzi, 10 Corso Como. „Mi-am dat seama că fără modă nu sunt împlinită. Începusem să-mi doresc un loc pe care mi-l imaginam ca pe o revistă vie, unde să poţi fi cu cititorii în fiecare zi”, a declarat Carla, într-un interviu pentru The ONE acordat în urmă cu doi ani. Şi a reuşit: „cititorii” i-au trecut pragul destul de reticenţi la început, dar după ce au înţeles care este, de fapt, ideea de slow retail şi au constatat că, în spiritul ei, erau chiar invitaţi să-şi aştepte rândul la casă aşezaţi pe scaune, nu în picioare ca la supermarket, faima a venit instantaneu. Iar de la mica galerie de artă s-a ajuns la un spaţiu unic, inspirat din bazarurile orientale, în care găseşti fashion, artă, cărţi, muzică şi design de interior.
Carla a investit iniţial în afacere 200.000 dolari, fiind ajutată şi de prietenul ei, Kris Ruhs, un artist din New York, care a creat logo-ul concept-store-ului şi a realizat designul unor părţi ale magazinului din Milano, dar şi ale cafenelei şi restaurantului inaugurate în 1999. 10 Corso Como s-a extins apoi şi la Tokio şi Seul. Dar pentru că Milano este mai aproape, iată adresa concept-store-ului din Europa: Corso Como, 10, 20154 Milano, Italia.

joi, 8 iulie 2010

Slow retail spirit. Colette.

Pentru că şi concept store-urile aveau nevoie de un icon al lor, s-a născut Colette. Pentru cei care sunt în căutarea creaţiilor unice sau în ediţie limitată, pentru cei care „muncesc” din greu pentru a-şi găsi hainele potrivite personalităţii şi nu le iau, aiurea, din mall, Colette este un cuvânt obişnuit în vocabular. Ca orice „muzeu” care se respectă, Colette nu face niciodată compromisuri legate de calitate. La 13 ani de la înfiinţare, Colette rămâne exclusivist, accesibil doar celor care pun bani deoparte pentru a-i face o vizită sau celor care, pur şi simplu, au bani. Trebuie ştiut că designerii de top nu au poarta deschisă în mod automat la Colette. Intră doar dacă le inspiră pe cele două proprietare ale boutique-ului, mamă şi fiică, elogiate de-a lungul timpului de către presa de specialitate ca fiind „vizionare în fashion”. Un fel de Ana Wintour pariziene, Colette Roussaux şi fiica ei, Sarah Lerfel, au ajuns în punctul în care influenţează colecţii, decid trend-uri sau sunt parte la crearea lor.


Designerii crează pentru Colette şi apoi se mândresc cu asta. Au reuşit să intre, de-a lungul vremii, în Colette creatori cu tradiţie ca Alexander McQueen, Prada, Lanvin, Missoni, Marc Jacobs, Alexander Wang, Balenciaga sau Balmain, dar şi creatori de cool underground precum Comme de Garçon, Andrea Crews, Tao sau The German Frauleins. Bijuteriile de la Colette sunt ori extravagante ori foarte cool. Gadget-urile sau doar cool, nu neapărat şi utile.
Dar Colette nu caută cu îndârjire brand de lux sau underground, ci calitate, unicitate şi inspiraţie. Tocmai de aceea, Levi’s şi Reebok şi-au făcut loc la „streetwear” cu exmplare speciale din colecţiile lor de sneakers şi chiar şi H & M, într-o colaborare recentă cu Colette pentru o cauză nobilă.



Ar mai fi de spus că în cele trei etaje ale boutique-ului se găseşte şi un restaurant, dar şi un water bar, singurul din Paris, unde toată apa din colecţia H2O are acelaşi gust... de apă, dar etichetele celor aproximativ 90 de tipuri diferite de apă, adunate din toată lumea, sunt extrem de tentante.
Colette e mobilat minimalist, însă decorul se schimbă în săptămânal. Vitrinele Colette sunt un spectacol în sine şi, în general, sunt tematice.
În fine, politica e simplă: întotdeauna, fii nou, fresh, surprinzător şi în faţa celorlalţi! Ceea ce vă dorim şi vouă!



marți, 6 iulie 2010

Concursul de schite pentru pantofi si genti




Acestea sunt schitele unei colectii intregi trimise in concurs de Carmen Chereches de la UAD Cluj. In total au fost inscrise peste 60 de schite, orasele reprezentate fiind Iasi, Cluj si Bucuresti. Designerul Mihaela Glavan a decis ca premiul sa-i fie acordat lui Carmen Chereches. Prototipul inspirat de modelul al 3-lea va fi realizat in perioada urmatoare si oferit gratuit castigatoarei. Vom reveni cu imagini cand se va ajunge la acel moment. Felicitari Carmen!

Detalii concept: ”O colectie de pantofi destinata vestimentatiei feminine, compusa din 12 piese. Conceptul colectiei are la baza reformularea formelor arhitecturii organice si intrepatrunderea acesteia cu elementele mediului contemporan. Se creeaza impresia unei utopii prin imbinarea formelor contemporane cu cele futuriste, practic imbinarea morfologiei umane cu cea extraterestra. Platformele asociate cu detalii grafice, decupaje, perforari creaza o forma arhitecturala cu scopul de a elansa silueta. Materiale ca pielea ecologica asociata cu materiale peliculizate scot in evidenta morfologia produsului.”

In sectiunea genti nu a fost aleasa drept castigatoare nicio schita inscrisa in concurs.

joi, 1 iulie 2010

"The big iSHOES" reloaded!






"The big iSHOES" a trecut cu brio testul publicului. Primul Târg concept de pantofi şi genţi a fost onorat să primească, timp de două zile, la Cafe Verona (sub_Cărtureşti), vizita bucureştenilor adepţi ai mişcării slowretail. Atenţia de care s-a bucurat manifestarea organizată de Tuxedoconfessions.com nu ne-a lăsat altă opţiune decât să decidem organizarea celei de a doua ediţii - de toamnă - a Târgului. Vom reveni curând cu detalii. Până atunci, vă lăsăm să vă delectaţi cu alte câteva imagini de la eveniment.