Etichete

marți, 27 iulie 2010

Când Hupert Givenchy a întâlnit-o pe Miss Hepburn…

Audrey Hepburn şi Hupert Givenchy au creat, de departe, cea mai frumoasă poveste ne-romantică din istoria modei. S-au inspirat unul pe celălalt, au evoluat împreună şi au rămas cei mai buni prieteni până la sfârşitul vieţii. Lui Audrey Hepburn i-ar fi fost-probabil- un pic mai greu să devină inspiraţie şi icon pentru milioane de femei din lumea întreagă, iar lui Hupert Givenchy, aflat la începuturile carierei atunci când a întâlnit-o pe Audrey, i-ar fi fost un pic mai greu să creeze ţinutele de legendă, care astăzi se vând cu sute de mii de dolari la licitaţii.


S-au întâlnit în 1953. În timp ce se pregătea să filmeze „Sabrina”, producătorii au trimis-o pe Audrey Hepburn la Paris să-i vadă creaţiile lui Givenchy. La acea vreme, tânărul Givenchy avea 26 de ani şi era în plină ascensiune în haute-couture-ul francez. Îşi deschisese cu un an înainte propriul boutique la Paris, iar stilul lui era, într-un fel, revoluţionar pentru acele vremuri: feminin, însă foarte simplu şi cu croieli delicate.

„Mi s-a spus că Miss Hepburn vrea să mă vadă. Eram foarte încântat pentru că o adoram pe Katherine Hepburn(!) Dar, uşa studioului s-a deschis şi am văzut o tânără foarte slabă, foarte înaltă, cu ochi de căprioară, tunsă scurt, îmbrăcată în pantaloni strâmţi, un tricou, sandale joase şi o pălărie cu panglică roşie. I-am spus: "Mademoiselle, mi-ar plăcea să vă ajut, dar am foarte puţini croitori şi mă pregătesc să lansez o colecţie, nu pot să vă fac haine". Atunci, ea a spus: "Arătaţi-mi ţinutele din colecţia la care lucraţi." A probat câteva rochii şi a exclamat: "Sunt exact ce am nevoie!". Aşa şi-a amintit Hupert Givenchy prima întâlnire cu Audrey Hepburn.

Un incident care a urmat lansării filmului „Sabrina” i-a legat definitiv. „Sabrina” a câştigat premiul Oscar pentru cele mai bune costume însă, surprinzător, premiul nu i-a revenit lui Givenchy, ci lui Edith Head, celebră costumieră de film din acea vreme, care prelucrase ţinutele Givenchy special pentru conformaţia lui Audrey. Miss Hepburn s-a simţit extrem de stânjenită de incident şi l-a sunat imediat la Paris, să se scuze.

Am fost foarte impresionat, dar i-am spus să nu-şi facă griji, Sabrina îmi adusese deja mai mulţi clienţi decât mă aşteptam. Dar ea era încă foarte marcată de incident şi mi-a promis că, în viitor, va avea grijă ca aşa ceva să nu se mai repete. Şi şi-a ţinut promisiunea. Aceasta era una dintre cele mai minunate calităţi ale ei: în permanenţă, se gândea la ceilalţi”, a povestit Hupert Givenchy, mulţi ani mai târziu.


De la acel moment, nu doar au devenit cei mai buni prieteni, dar Audrey Hepburn nu a mai purtat altceva decât Givenchy în filmele ei. „Funny face”, „Breakfast at Tifanny’s”, „How to steal a million”, „Love in the Afternoon”, „Charade”. Pe pelicula fiecăruia dintre aceste filme stă marcat: „Miss Hepburn wardrobe: Givenchy”. În „How to steal a million”, film în care Hepburn etalează adevărate capodopere ale lui Givenchy, designerului i se aduce un tribut în plus, într-o replică a personajului principal masculin, interpretat de Peter o’Toole. Reclamă pe faţă i s-ar spune astăzi. Subtilitatea, eleganţa şi rafinamentul replicii nu duc, însă, în niciun caz cu gândul la asta. În timp ce personajul interpretat de Audrey Hepburn trebuie să dea jos ţinuta aristocrată şi delicată a lui Givenchy, pentru a îmbrăca o uniformă de spălătoreasă, personajul lui o’Toole exclamă, referindu-se la noua costumaţie a partenerei sale: „Well, for one thing, it gives Givenchy a night off!”


Ca răsplată pentru devotamentul său, Hupert Givenchy i-a dedicat lui Audrey Hepburn primul parfum creat vreodată de el, în 1957: L'Interdit. Iniţial, parfumul a fost creat exclusiv pentru Audrey Hepburn dar, la cererea prietenelor actriţei, parfumul a fost lansat pentru publicul larg. În campania de lansare a parfumului, a cărei imagine a fost, bineînţeles, Audrey, Givenchy a ţinut însă foarte mult să păstreze veridicitatea poveştii. Iar textul publicitar suna aşa: „Odată, ea a fost singura femeie din lume căreia i s-a permis să poarte aceste parfum. L’interdit. Creat de Givenchy pentru Audrey Hepburn”.


La aproape 60 de ani de la începutul acestei poveşti, ecourile se aud la fel de tare. Paginile revistelor de fashion, ale site-urilor, blogurilor sunt pline de referiri la stilul „Audrey Hepburn” sau la „little black dress”, sintagmă celebră în fashion, inspirată tot de ţinutele ei. Creaţiile Givenchy purtate de ea se vând încă la casele de licitaţii cu sute de mii de dolari. Incredibila rochie de dantelă neagră (asortată cu o mască „Zorro” de dantelă) pe care a purtat-o în „How to steal a million” (1966) a fost vândută pentru 98.000 de mii de dolari. Dar aceasta este o sumă derizorie, comparativ cu cea încasată pentru cea mai cunoscută rochie purtată de actriţă, anume rochia neagră, lungă, accesorizată cu un şirag de perle albe şi mănuşi negre lungi, din „Breakfast at Tiffany’s”: 460.000 de euro. Aceeaşi rochie a fost votată recent cea mai frumoasă rochie văzută în vreun film. 60 de ani mai târziu, povestea continuă...

Un comentariu:

  1. Superba femeie Audrey Hepburn. Si, probabil, una dintre cele mai influente in materie de fashion.

    RăspundețiȘtergere